Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το φαινόμενο αυτό, από την εκπαιδευτικό Αγγελουσοπούλου Βάγια, ώστε να ευαισθητοποιηθούν.

Στόχος μας ήταν να αντιληφθούν ποιες είναι οι μορφές βίας, να διακρίνουν τον ρόλο του θύτη, του θύματος και του παρατηρητή και να συναισθανθούν τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία του θύματος η επιθετική συμπεριφορά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται όλο και περισσότερα περαστικά βίας και παραβατικότητας στο σχολικό περιβάλλον. Ο όρος αναφέρεται σε διαδικασίες εκφοβισμού, παρενόχλησης και συστηματικής θυματοποίησης παιδιών και εφήβων από τους συνομήλικους τους. Βασική προϋπόθεση για την χρήση του όρου είναι η επανάληψη αυτών των επιθετικών συμπεριφορών με σταθερή συχνότητα και η μεθόδευσή τους προς τους αδύναμους μαθητές.

Η διαμόρφωση θετικών συμπεριφορών στο χώρο του σχολείου, συμβάλλει στην αρμονική συνύπαρξη των μαθητών μέσα σε ένα πλαίσιο ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού, αποδοχής και συνεργασίας.

IMG 7406 IMG 7407 IMG 7408